Primarul din '38, din prima zi dupa numire, suscita interesul administratiei pentru celebritatile urbei si stabili o comisie care sa se ocupe de scoaterea la lumina a marilor oraseni, criticand faptul ca pe intreaga intindere a strazilor exista o placa de marmura, pe casa Eroului Necunoscut.
Un entuziasm general si patriotic cuprinse in special comisia ce se apuca de lucru cu elan, si de la arhive, din subsolul primariei, in ciuda prafului de nu se vedea om cu om, scoase o suta cinzeci si trei de oamnei celebri la lumina.
primarul stabili un atelier in care sa se lucreze placile de marmura, si interveni numai de trei ori, pentru dimensiuni.
Intr-0 saptamana au fost finalizate paisprezece placi si in prima duminica se organiza festivitatea aplicarii acestora: la coltul strazilor Uranus si PErsistenta, in fata unei mari multimi, se dezveli placa primului primar al orasului, apoi in dundatura dintre strazile Eternitatii si Inutilitatii - a primului pensionasi si asa mai departe. Ultimele placi au fost aplicate pe o casa foarte veche (casa in care se nascuse actualul primar(, pe o scoala cu traditie (scoala frecventata in urma cu ani si de actualul primar( si in gara, pe un vagon de la un tren vechi, dintre primele construite de un celebru inginer *in care calatorise pentru prima data si actualul primar).
Entuziasmul era asa de mare printre oraseni, incat nu-si dadura seama la ultimele placi ca era vorba de primarul in viata, asa ca seara se inchie cu artificii si torte.
...Si astfel, saptamana cu saptamana, in fiecare duminica cetatenii asistau, pe baza de programare, la aplicarea placilor de marmura intru cinstirea inaintasilor orasului: treizeci si patru de fosti primari, saisprezece sefi de gara, cel putin cincizeci de popi, advocati, doctori care au trait mai mult, cinci profesori langa opt colonei si multe alte personalitati. Printre acestea, primarul isi mai puse si lui noua placi.
Intr-una din zile, dimineata, dupa sedinta bidoului permanenet, viceprimarul intra la primari si tot invartindu-ser pe langa el si facandu-i curte il ruga sa-i aprobe sa-si puna si el o placa pe casa parinteasca - altceva nu facuse pentru parinti decat ca stateau impreuna - ei, nora si el. PRimarul inghiti in sec, isi zise in gand "excrocul dracului..." si-i aproba o placa mica. Nebun de fericire, viceprimarul alerga la atelier.
La ora zece si ceva suna telefonul si chirurgul care ii scosese apendicele (dupa ce l-a lamurit bina ca, de nu venea el, murea) ii ceru si el sa-i aprobe o placa sa-si puna acasa, ca si tatalu lui a fost doctorr si a avut si raze. Si-i mai spuse ca inspectorului sanitar n-ar fi cazul sa-i aprobe fiindca el, asa zic unii, e venetic. Si primi aprobarea deoarece nu se stie - dadu prmarul din umeri - cand ai nevoie de doctori. Cand ti-e lumea mai draga...
Intr-o joi, venira patru vecini la viceprimar si-l rugara sa le aprobe si lor o placa - numai una - pe centrala termica ce-i deservea.
- Cu placere, cu placere, le spuse el, dar nu tine de mine, numai seful aproba. Stiti cum e el...Iar in gand: ia mai mergeti dracului de parveniti, ca v-ati facut incalzire centrala si sunteti prima generatie in pantofi si va trebuie si voua placa de marmuta... Asta-i!
... Pana la urma, comisia nu se mai ocupa de celebritatile orasului, fiind supraaglomerata si suprasolicitata de cererile celor care doreau sa-si puna si ei cate o placa comemorativa si solicitau aprobarea. Comisia isi mari numarul membrilor la patruzeci si noua (membrii plini), plus suplenanti (saisprezece).
In curand, tot orasul erae plin de placute de marmura cu scris aurit. Erau si case cu cate opt placute - cate apartamente detinea iar daca doua familii locuiau in acelasi aprtament - spre exemplu batranii si tinerii - se puneau doua placute una sub altea, a tinerilor dedesubt. Ajunsesera numeroase familii, cele cu traditie, care detineau pana la sase placute. IN primele randuri erau patricienii din oras sau din comunele suburbane.
Pana la urma, insa, in baza unor anonime (facute de "un grup de cetateni" - dupa cum se vorbea), veni un control si constata, intre-adevar, ca sunt cam multe placute pe case. Incepu ancheta.
se dispuse cu proces-verbal scoaterea placii de pe casa Eroului Necunoscut pe motivul obiectiv ca daca e necunoscut nu poate sa fie casa lui, iar daca este a lui atunci nu-i necunoscut, ci cunoscut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Ce zici?